iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Andrzejkowy śledzik po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny smażony śledzik po grecku

Andrzejkowy śledzik po grecku

Składniki:

Andrzejkowy śledzik po grecku

 

  • 4 szt filet śledziowy,
  • 4 szt marchewka,
  • 1/2 szt seler,
  • 1 szt pietruszka,
  • 2 łyżki masło,
  • 2 łyżki przecier pomidorowy 30%,
  • 2 łyżeczki papryka czerwona słodka,
  • Sól,
  • pieprz,
  • 1 szt cebula biała,
  • mąka,
  • 1 szt jajko

 

Sposób przygotowania:

Andrzejkowy śledzik po grecku
Filety z śledzi przekrawamy na 3 części. Jajko rozbijamy mieszamy widelcem solimy,dodajemy troszkę pieprzu .Rybę moczymy w jajku potem w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Marchewkę ,seler,pietruszkę myjemy obieramy i kroimy w malutkie cienkie słupki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę .Na patelni rozpuszczamy masło dajemy pokrojone warzywa smażymy ok 15 min ,mieszając od czasu do czasu . Następnie podlewamy wodą i dusimy jeszcze ok 30 min do miękkości . Dodajemy przecier pomidorowy ,pieprz,sól do smaku.Marchewkę podajemy z rybą .Na ciepło lub zimno.

Tagi:

jajko jajka