klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Śledzie po królewsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne ale dopiero po 2 dniach trzymania w lodówce, smaki muszą się przegryźć

Śledzie po królewsku

Składniki:

Śledzie po królewsku

 

  • śledź - matiasy
  • jaja (na twardo) 1/2 jaja na 1 matiasa
  • papryka konserwowa
  • 2 - 3 średnie cebule
  • słoik majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Śledzie po królewsku
Matiasy namoczyć na 12 godzin, następnie skropić sokiem z cytryny i polać olejem, zostawić w tym na minimum 30 min. Paprykę i cebulę pokroić (paprykę w paski wąskie a cebulę w kostkę, cebulę należy sparzyć (jest lepsza do tego dania). Jaja ugotować, i pokroić na połówki, każdą połowę jaja owinąć matiasem jak "rolmops" i spiąć wykałaczką. Na dno misy lub innego głębokiego naczynia ułożyć część cebuli i papryki (połowę) i trochę majonezu, poukładać na tym zawinięte w matiasy jaja, następnie przykryć resztą papryki i cebuli i na to dać resztę majonezu. Odstawić do lodówki na 2 dni, i....smacznego :)

Tagi:

śledzie