Sposób przygotowania:
Śledzie po kujawsku na jabłuszku
Śledzie zalewamy wodą i moczymy je ok. 2 godziny zmieniając wodę po godzinie. Filet śledziowy kroimy na 3 paseczki (jeśli jest dość szeroki to można nawet pokroić na 4). Każdy pasek zwijamy w rulonik i przebijamy wykałaczką tak aby rulonik się nie otworzył. Jabłko myjemy, obieramy i wycinamy gniazdo nasienne, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy starte jabłuszko i dusimy kilka minut (ok. 4 minut). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę mieloną oraz szczyptę cukru, a także sól i pieprz do smaku. Całość podgrzewamy jeszcze kilka sekund i odstawiamy w chłodne miejsce aby lekko przestygło. Lekko ciepły "sos" wykładamy na śledziowe roladki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Śledzika podajemy w formie koreczków na "sosie" z jabłka. Smacznego!