-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Śledzie po kujawsku na jabłuszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Do śledzia bardzo pasuje mi smak jabłka i to jest kolejny eksperyment. "Sos" jest słodko-kwaśny, bardzo aromatyczny i wspaniale pasuje.

Śledzie po kujawsku na jabłuszku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie po kujawsku na jabłuszku

 

  • 2 filety śledziowe solone a`la Matjas - ok. 15 dkg
  • 1 jabłko (u mnie champion)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • Ponadto:
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Śledzie po kujawsku na jabłuszku
Śledzie zalewamy wodą i moczymy je ok. 2 godziny zmieniając wodę po godzinie. Filet śledziowy kroimy na 3 paseczki (jeśli jest dość szeroki to można nawet pokroić na 4). Każdy pasek zwijamy w rulonik i przebijamy wykałaczką tak aby rulonik się nie otworzył. Jabłko myjemy, obieramy i wycinamy gniazdo nasienne, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy starte jabłuszko i dusimy kilka minut (ok. 4 minut). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę mieloną oraz szczyptę cukru, a także sól i pieprz do smaku. Całość podgrzewamy jeszcze kilka sekund i odstawiamy w chłodne miejsce aby lekko przestygło. Lekko ciepły "sos" wykładamy na śledziowe roladki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Śledzika podajemy w formie koreczków na "sosie" z jabłka. Smacznego!
Śledzie po kujawsku na jabłuszku
Filety śledziowe kroimy w paseczki i zawijamu je w ruloniki, które spinamy wykałaczkami.
Śledzie po kujawsku na jabłuszku
Jabłko obieramy, ściaramy na tarce i podsmażamy na oleju kilka minut.
Śledzie po kujawsku na jabłuszku
Do jabłka dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i podgrzewamy jeszcze kilka sekund.
Śledzie po kujawsku na jabłuszku
Przygotowany "sos" wykładamy na śledziowe ruloniki i odstawiamy je do lodówki.