VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Śledzie po sułtańsku ( z rodzynkami)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moje ulubione śledzie, które sprawdzą się na wigilijnym i bożonarodzeniowym stole, w sylwestra czy też na co dzień.

Śledzie po sułtańsku ( z rodzynkami) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie po sułtańsku ( z rodzynkami)

 

  • 500 g śledzi marynowanych
  • 500 g cebuli
  • 80 g rodzynek
  • 125 ml oleju
  • 1 szklanka pikantnego keczupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledzie po sułtańsku ( z rodzynkami)
Płaty śledziowe kroimy w paseczki (około 3 cm). Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy cebulę i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy rodzynki, keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Łączymy z pokrojonymi śledziami. Całość przełożyłam do słoików. Najlepiej smakują po dwóch dniach. 
Śledzie po sułtańsku ( z rodzynkami)
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni z olejem
Śledzie po sułtańsku ( z rodzynkami)
Łączymy z koncentratem pomidorowym i keczupem, studzimy
Śledzie po sułtańsku ( z rodzynkami)
Mieszamy ze śledziami, odstawiamy do lodówki

Tagi:

śledzie