Sposób przygotowania:
Śledź pod pierzynką
Płaty namocz w zimnej wodzie. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Marchewki obierz i również ugotuj. Jaja ugotuj na twardo. Wystudzone ziemniaki, jajka oraz marchewkę pokrój w kostkę. Pora bardzo drobno posiekaj. Wymoczone płaty śledziowe pokrój w grubszą kostkę. Spód szklanej przezroczystej miseczki posmaruj majonezem, ułóż warstwę z ziemniaków, a następnie przykryj je pokrojonym śledziem. Na płaty śledziowe rozsyp pokrojoną marchew i posmaruj majonezem. Majonez przykryj posiekanym porem, a na pora połóż jajko i posmaruj majonezem. Sałatkę układaj warstwami, aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwę posmaruj majonezem i wierzch posyp porem. Sałatkę podawaj z białym pieczywem.