jowitka

jowitka

Kucharz
[Przepisów: 22]

Śledzie pod pierzynką !!!

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

świetna potrawa na świeta zarówno na Wigilię jak i na Wielkanoc

Śledzie pod pierzynką !!!

Składniki:

Śledzie pod pierzynką !!!

 

  • wiaderko śledzi matias
  • 5 jajek
  • około 20 dag żółtego sera (jak ktoś lubi to wiecej, ja zawsze dodaje troszke wiecej)
  • pęczek szczypiorku
  • majonez
  • jogurt

Sposób przygotowania:

Śledzie pod pierzynką !!!
Śledzie opłukać w wodzie ( ilość płukań zależy od tego czy lubimy słone potrawy czy mniej słone...) w czasie płukania wstawiamy jajka i gotujemy na twardo, wypłukane śledzie kroimy na poziome paski. Jajka obieramy i gnieciemy widelcem, ser ścieramy na tarce (grubość według uznania ja ścieram na drobniejszych ząbkach), mieszamy jogurt z majonezem w proporcjach 2 łyżki jogurtu i 3 łyżki majonezu ( tu również zależy od upodobania, ja lubie wiecej majonezu wiec dodaje 4 łyżki), szczypiorek kroimy drobno. Nastepnie układamy warstwy: śledzie jajko majonez ser majonez szczypiorek Najlepiej zostawic na troche w lodówce. Smacznego :)