czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Śledzie pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Świetna postna sałatka. Bardzo ją lubię.

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

Śledzie pod pierzynką

 

  • 8 filetów śledziowych ,
  • 2 cebule,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • majonez,
  • 3 marchewki,
  • 5 jajek.

Sposób przygotowania:

Śledzie pod pierzynką
Filety namoczyć, drobno pokroić i ułożyć na dnie miski. Na to wyłożyć pokrojoną w kostkę cebulkę. Marchew wraz z Ziemniakami ugotować w mundurkach, ostudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na cebulkę. Posmarować grubą warstwą majonezu. Marchew obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wyłożyć na majonez. Na to na dużych oczkach zetrzeć białka. Wierzch posypać żółtkami startymi na tarce o małych oczkach, tak, aby powstała "pierzynka".

Tagi:

jajko jajka