kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 971]

Śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi. Bardzo smaczne śledzie na przystawkę lub kolację. Bardzo łatwe i szybkie do przyrządzenia. Polecam.

Śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi

 

  • 2 matiasy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki z dużym czubkiem startych ogórków konserwowych
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi
Do zimnej wody wkładamy matiasy i zostawiamy na 1 godzinę.

W międzyczasie obieramy z łusek cebulę i kroimy w kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na małych oczkach. Matiasy wyjmujemy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na małe romby.

Do miski wkładamy składniki na sos i mieszamy. W salaterce układamy warstwy : 4 łyżki sosu, 1/2 matiasów, 4 łyżki sosu, 1/2 matiasów i reszta sosu.

Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem. i odrobiną pokrojonej cebulki.
Śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi
Starte na małej tarce ogórki odsączamy na sitku.
Śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi
Obraną cebulę kroimy w kosteczkę, szczypiorek na drobno.
Śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi
W miseczce Lączymy ze sobą składniki sosu.
Śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi
W salaterce układamy poszczególne warstwy.