Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Brokuł otulony mielonym mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mielone mięso z brokułem to sposób na przygotowanie pysznych kotlecików o ciekawym, oryginalnym smaku.

Brokuł otulony mielonym mięsem

Składniki:

Brokuł otulony mielonym mięsem

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 mały brokuł
  • 1 jajko
  • 1/2 bułki kajzerki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl mleka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Brokuł otulony mielonym mięsem

ETAP 1:

Brokuł otulony mielonym mięsem
Wszystkie produkty włożyc do miski i wymieszać

Brokuł włożyć do wrzącej wody z odrobiną soli i cukru, gotować 3-4 minuty, wyjąć z wody, ostudzić.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, ostudzić.
Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, sos sojowy, zmiażdżony czosnek, przyprawy.
Całość bardzo dokładnie wyrobić ( w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej).

ETAP 2:

Brokuł otulony mielonym mięsem
Na placuszki z mięsa włożyć różę z brokuła

Brokuł podzielić na różyczki.
Mięso podzielić na porcje. Każdą porcję mięsa rozpłaszczyć, ułożyć różyczkę brokuła.

ETAP 3:

Brokuł otulony mielonym mięsem
Mięsem dokładnie zawinąć brokuł i uformować kulki

Dokładnie zlepić formując okrągłe kulki.

ETAP 4:

Brokuł otulony mielonym mięsem
Przygotowane kulki z mięsa obtoczyć w tartej bułce

Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor w głębokim oleju.
Rumiane kuleczki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.