migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Śledzie w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Niedawno kupiłam takie śledziki gotowe i moja córeczka sie w nich zasmakowała,stwierdziła że taki sosik to ja sama mogę zrobić. P omyśłałam w sumie czemu nie, pokombinowałam i stworzyłam swoją wersję podobno lepszą niż tak kupna:)

Śledzie w sosie koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w sosie koperkowym

 

  • 6-7 solonych płatów śledziowych
  • 400 g jogutru naturalnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka octu 10 %
  • sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie koperkowym
Śledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki sie przegryzły.
Śledzie w sosie koperkowym
Etap 1 Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki
Śledzie w sosie koperkowym
Etap 2 Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem.
Śledzie w sosie koperkowym
Etap 3 Do przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie
Śledzie w sosie koperkowym
Etap 4 Wszystko dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem.