reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Śledzie w warzywach i pomidorowej zalewie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wielki Post zbliża się wielkimi krokami i aż się wierzyć nie chce że już niedługo będą kolejne święta. Dlatego dzisiaj mam dla Was nowy przepis.- - matiasy w warzywach i pomidorowej zalewie.

Śledzie w warzywach i pomidorowej zalewie

Składniki:

Śledzie w warzywach i pomidorowej zalewie

 

  • Składniki około 2 słoiki 2 litrowe
  • 1 kg matiasów solonych
  • 3-4 cebule
  • ogórki kiszone i papryka konserwowa- wagowo tyle samo co cebuli

 

  • Zalewa:
  • 2 łyżki (kopiate)przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki (kopiate) łagodnego ketchupu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 4-6 łyżek octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki cukru
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

Śledzie w warzywach i pomidorowej zalewie

zalewa

Śledzie w warzywach i pomidorowej zalewie
zalewe najlepiej doprawić po wystygnięciu

Mieszamy wszystkie składniki zalewy i gotujemy około 5 minut, potem studzimy i próbujemy.

przygotowanie

Śledzie w warzywach i pomidorowej zalewie
cebulę koniecznie trzeba sparzyć wrzątkiem

Matiasy zalewamy zimną wodą i moczymy minimum przez 3 godziny.

Odsączamy, osuszamy i kroimy na kawałki.

Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w pióra i przelewamy wrzątkiem, ogórki w półplasterki (większe w ćwierć plasterki) paprykę w paseczki.

przygotowanie

Śledzie w warzywach i pomidorowej zalewie
wszystko układamy warstwami, pilując by na górze były warzywa

W słoiku układamy warstwami: cebula, ogórek, papryka, matiasy

Ostatnią warstwą powinny być warzywa i wlewamy zalewę- dobrze jest lekko podważyć zawartość, żeby zalewa doszła do samego dna.