aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

Śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

Śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w zalewie słodko-kwaśnej
Śledzie dokładnie wymoczyć w kilku wodach. Płaty śledziowe pociąć na kawałki. Do garka wlać 2 litry wody, dodać liście, ziele angielskie, gorczycę i ziarna pieprzu. Cebulę pokroić w talarki i włożyć do wody. Wlać ocet (około 1/2 szklanki, ilość zależy od indywidualnych preferencji, gdy chcemy kwaśniejsze dolewamy więcej octu). Dodać 1 łyżke cukru. Wszystko wymieszać i zagotować. Pogotować około 10 minut. Ostudzić. Zimną zalewą zlać śledzie. Na następny dzień padawać.

Tagi:

śledzie