dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Śledzie z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

MOja propozycja na postne dni i nie tylko

Śledzie z majerankiem

Składniki:

Śledzie z majerankiem

 

  • 500 g solonych filetów śledziowych
  • majeranek,
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z majerankiem
Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin, wymieniąjąć wodę (nejlepiej przez całą noc).
Kroimy w kawałki (wielkośc kawałków wedle uznania).Do tak przygotowanych sledzi przygotowujemy słoik lub inne naczynie oraz majeranek.
Układamy warstwy kawałków śledziowych przesypując je majerankiem.
Następnie śledzie zalewamy oliwą,tak by były w niej zanurzone (jeśli śledzie ciasno ułożymy, nie będzie to wcale tak dużo oliwy)
Słoik zakręcamy
Wkładamy do lodówki na dobę by smaki się przegryzły.