Sposób przygotowania:
Śledzie z ogórkiem i suszonymi pomidoramiETAP 1:
Śledzie odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Zostawić na całą noc. Kolejnego dnia zmienić wodę i zostawić jeszcze na godzinę, następnie odcedzić i zostawić na sicie.
Suszone pomidory posiekać w kostkę. Umieścić je w garnku, wlać ocet, wodę i dodać wszystkie przyprawy ( poza solą). Dodać cukier, całość dokładnie wymieszać ,postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia.
ETAP 2:
W między czasie w małej miseczce wymieszać koncentrat z ketchupem. Gdy w zalewie cukier się rozpuści, wlać zawartość miseczki i dokładnie wymieszać. Ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż zalewa zgęstnieje. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
ETAP 3:
Cebule posiekać w drobne piórka. Posolić i odłożyć na około 30 minut, aby zmiękła. W między czasie ogórki pokroić w słupki a śledzie na kawałki po około 2 cm.
ETAP 4:
Cebulę lekko odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do pokrojonego ogórka i śledzi. Zalać zimną zalewą, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na całą noc. Dobre do jedzenia już na drugi dzień, ale najlepiej smakuje jak "przegryzie" się 3-4 dni.