kaja__1991

kaja__1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 235]

śledzie z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

idealna potrawa na wigilie i nie tylko

śledzie z rodzynkami

Składniki:

śledzie z rodzynkami

 

  • 750 gram solonych płatów śledziowych
  • 5 cebulek
  • 150 gram rodzynek
  • 3/4 szklanki oleju
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • cukier
  • 1 kosteczka smażonej cebuli knora

Sposób przygotowania:

śledzie z rodzynkami
śledzie moczymy przez 2-3 godziny w wodzie z mlekiem, kilkakrotnie ja zmieniając. płaty osuszamy i kroimy na drobne kawałki. rodzynki zalewamy wrzątkiem i osuszamy w sitku. cebule pokroić w talarki i zeszklić na patelni. dodać rodzynki szczyptę cukru i sok z cytryny, chwile jeszcze dusić i ostudzić. śledzie zalać sosem doprawić kostką cebulową i pieprzem przykryć sosem i wystawić do lodówki na ok 5 godzin.