jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1744]

Śledzie z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepisów na śledzie jest wiele i ciągle powstają nowe. Są jednak takie przepisy, które często powtarzamy, które mają w sobie to coś:). Śledzie z suszonymi grzybami właśnie do taki należą.

Śledzie z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie z suszonymi grzybami

SKŁADNIKI

  • 550 -600 gram solonych filetów śledziowych matiasy,
  • 80 gram suszonych grzybów (objętościowo u mnie był to 0,5 litrowy słoik suszonych grzybów),
  • 1 duża cebula,
  • 5-7 liści laurowych,
  • 5 owoców jałowca,
  • Olej do przysmażenia,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,

ZALEWA:

  • Około 0,5 szklanki oleju dobrej jakości,
  • 1,5 łyżki oleju balsamicznego

Sposób przygotowania:

Śledzie z suszonymi grzybami

ETAP 1

Śledzie z suszonymi grzybami
By pozbyć się nadmiaru soli, ryby moczymy

Ryby zalewamy wodą. Moczymy je około 2 godzimy, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie osączamy je z wody i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki

ETAP 2

Śledzie z suszonymi grzybami
grzyby moczymy w wodzie przez całą noc

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia grzyby gotujemy w tej samej wodzie około 25 minut. Woda powinna prawie całkiem zostać wchłonięta przez grzyby. Ugotowane zestawiamy z ognia

ETAP 3

Śledzie z suszonymi grzybami
Na oleju rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju.

ETAP 4

Śledzie z suszonymi grzybami
Przysmażone ryby z przyprawami pozostawiamy do ostygnięcia

Do zrumienionej dodajemy grzyby wraz z wodą w której się gotowały, liście laurowe i jałowiec. Całość smażymy około 10 minut, tak by pozbyć się wody. W trakcie smażenia grzybki doprawiamy solą i pieprzem. Soli nie dajemy dużo, gdyż ryby będą jej miały wystarczająco. Gotowe grzyby studzimy.

Między czasie przygotowujemy zalewę, czyli łączymy olej z octem balsamicznym.

ETAP 5

Śledzie z suszonymi grzybami
W słoiku układamy naprzemiennie ryby i grzyby

Przestudzone grzyby oraz pokrojone śledzie układamy naprzemiennie w słoiku (3/4 litra). Na koniec zalewamy je zalewą. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na 2-3 dni, by smaki się „przegryzły”.