gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Śledzie zielone w zalewie octowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Pyszny sledzik do obiadu albo jako zakąską.

Śledzie zielone w zalewie octowej

Składniki:

Śledzie zielone w zalewie octowej

 

  • 1-1,2 mrozonego filetu sledzia zielonego
  • bułka tarta do panierki
  • zalewa octowa
  • 1,5 litra wody
  • 1/2szklanki octu
  • 1 łyżka magi w płynie
  • 1łyżeczka soli
  • 2 łyżk icukru
  • 3liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 cebule

Sposób przygotowania:

Śledzie zielone w zalewie octowej
Filety rozmrażamy myjemy obtaczamy w bułce tartej i smazymy na oleju.Do garnka wlewamy wodę kroimy cebulę w pióra,dodajemy sol,cukier,liscie laurowe,ziele angielskie,ocet,magi. Na garnek dajemy przykrywkę i wodę zagotowujemy studzimy pod przykryciem.Usmazoną rybę układamy w naczyniu może być wiekszy słoik zalewamy wystudzoną zalewa słoik zamykamy.Tak przygotowane sledzie odstawiamy na co najnmiej 24 godziny,trzymamy w chłodnym miejscu.POLECAM !!!

Tagi:

tarta śledzie