Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Śledzik a*la Luna :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podpatrzone u Luny19 .Mniej więcej poznałam główne składniki – przepisu nie .Dopasowywałam ,, na oko „ .Pewnie smakowo jest zupełnie inny .

Śledzik a*la Luna :

Składniki:

Śledzik a*la Luna :

 

  • 2 płaty śledzia w oleju
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego
  • ½ łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • ¼ szklanki pokrojonego w pół plasterki pora ( biała część )
  • ½-1 łyżeczki przyprawy Gyros
  • szczypta mielonego zielonego pieprzu
  • syrop klonowy do smaku ( lub odrobina miodu lub cukru )
  • ½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę Fety
  • 2 łyżki pokrojonej w paseczki czerwonej papryki
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Śledzik a*la Luna :
Śledzia wyjąć z oleju i pokroić w paseczki ( tak po cm ). W garnuszku zagotować olej, wodę , przecier pomidorowy. Wrzucić por, paprykę i mieszając ogrzewać kilka minut na małym gazie. Doprawić do smaku przyprawą Gros, syropem klonowym , zielonym pieprzem .Ostudzić zalewę . Do zimnej domieszać natkę pietruszki i ser Feta . Wyłożyć na półmiseczek i obłożyć kawałkami śledzia. Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin by smaki się wymieszały .