kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śledzik korzenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Śledzia możemy przygotować na setki sposobów. Dla poszukujących nowych smaków polecam śledzia marynowanego w przyprawach korzennych z cebulka i olejem.

Śledzik korzenny

Składniki:

Śledzik korzenny

podstawowe

  • 400g filetów śledziowych a`la matias
  • 2-3 szalotki
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka przyprawy maggi
  • szklanka oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, czarny pieprz
  • 2-3 listki laurowe
  • gwiazdka anyżu
  • 5-6 goździków
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Śledzik korzenny
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Musztardę, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Dodajemy przyprawy: liście laurowe, goździki, anyż, cynamon oraz sól i czarny pieprz.

Śledzie układać w słoiku przekładając posiekaną w piórka cebulka. Całość zalać zalewą z przyprawami. Wstawić do lodówki na 1-2 dni, aż się przegryzą.