Sposób przygotowania:
Gotowane marynowane pomidorowe śledzie
Śledzie oczyścić, usunąć im ogony i górną płetwę, ostrożnie wyjąć ości.
Tuszki śledzi układać warstwami w garnku, przekładając je pokrojoną w plastry cebulą.
Do drugiego garnka przelać wodę, olej i ocet. Do tego dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać, zagotować. Gorącą zalewą zalać śledzie.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Zamiast gotowania można śledzie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać je ok. 20-25 minut.
Gotowe śledzie ostudzić i odłożyć do lodówki na 3-4 dni, żeby w pełni nabrały smaku.
Tuszki śledzi układać warstwami w garnku, przekładając je pokrojoną w plastry cebulą.
Do drugiego garnka przelać wodę, olej i ocet. Do tego dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać, zagotować. Gorącą zalewą zalać śledzie.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Zamiast gotowania można śledzie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać je ok. 20-25 minut.
Gotowe śledzie ostudzić i odłożyć do lodówki na 3-4 dni, żeby w pełni nabrały smaku.