Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Śledziki "na jeden kęs" w oleju z chili

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne marynowane śledzie krojone na niewielkie kawałki, zalane olejem z dodatkiem chili, dużej ilości zeszklonej cebuli i przypraw korzennych.

Śledziki "na jeden kęs" w oleju z chili Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledziki "na jeden kęs" w oleju z chili

 

  • Filety śledziowe solone 250g
  • Cebula czosnkowa 2 duże
  • Marchewka i seler do smaku
  • Marynata octowa do śledzi 2 szkl.
  • Olej rzepakowy 1 szkl.
  • Marynowana papryczka chili do smaku
  • Przyprawa korzenna do śledzi
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Śledziki "na jeden kęs" w oleju z chili
Przygotować zalewę octową wg własnego smaku, ostudzić i zalać nią filety solonych śledzi. Odstawić na kilka dni do lodówki, do zmacerowania. 

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z zimnym olejem, dodać do smaku nieco pokrojonej marchewki i selera, chili oraz przyprawę korzenną do śledzi. 

Jarzyny lekko posolić i zeszklić, po czym podlać niewielką ilością wody i poddusić 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.

Śledzie odsączyć z marynaty, pokroić w niewielkie kawałki na jeden kęs i włożyć do miski. Dodać przestudzoną cebulę oraz posiekaną drobniutko papryczkę chili i dokładnie wymieszać. 

Śledziki przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki na 1-2 dni przed podaniem.
Śledziki "na jeden kęs" w oleju z chili
Na oleju zeszklić cebulę z dodatkiem jarzyn.
Śledziki "na jeden kęs" w oleju z chili
Jak najdrobniej pokroić marynowane chili.
Śledziki "na jeden kęs" w oleju z chili
Pokrojone śledziki połączyć z jarzynami i doprawić.
Śledziki "na jeden kęs" w oleju z chili
Gotowe śledzie można podać z ziemniakami.