Sposób przygotowania:
Śledziki "na jeden kęs" w oleju z chili
Przygotować zalewę octową wg własnego smaku, ostudzić i zalać nią filety solonych śledzi. Odstawić na kilka dni do lodówki, do zmacerowania.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z zimnym olejem, dodać do smaku nieco pokrojonej marchewki i selera, chili oraz przyprawę korzenną do śledzi.
Jarzyny lekko posolić i zeszklić, po czym podlać niewielką ilością wody i poddusić 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
Śledzie odsączyć z marynaty, pokroić w niewielkie kawałki na jeden kęs i włożyć do miski. Dodać przestudzoną cebulę oraz posiekaną drobniutko papryczkę chili i dokładnie wymieszać.
Śledziki przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki na 1-2 dni przed podaniem.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z zimnym olejem, dodać do smaku nieco pokrojonej marchewki i selera, chili oraz przyprawę korzenną do śledzi.
Jarzyny lekko posolić i zeszklić, po czym podlać niewielką ilością wody i poddusić 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
Śledzie odsączyć z marynaty, pokroić w niewielkie kawałki na jeden kęs i włożyć do miski. Dodać przestudzoną cebulę oraz posiekaną drobniutko papryczkę chili i dokładnie wymieszać.
Śledziki przełożyć do słoika, zakręcić i odstawić do lodówki na 1-2 dni przed podaniem.
danielek