Sposób przygotowania:
Karpatka z musem z jabłek i nutą cynamonuCiasto
Masło rozpuszczam w gotującej wodzie, dodaję szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszam pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawiam do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodaję kolejno jajka cały czas miksuję do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto dzielę na dwie równe części, przekładam do dwóch form wysmarowanych masłem, wyłożonych papierem do pieczenia i oprószonych mąką o wymiarach 24x40cm. Każde ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30minut.
Krem
Połowę mleka zagotowuję z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę mieszam z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodaję mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, gotuję jak budyń, a następnie studzę. Masło ucieram i stopniowo dodaję wcześniej ugotowany budyń cały czas miksuję do momentu uzyskania konsystencji kremu.
Mus z jabłek
Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia, następnie rozpuszczam (włożyć na 20 sekund do mikrofali). Jabłka przekładam do garnka, lekko podgrzewam, a następnie dodaję ostudzoną żelatyną, cynamon i całość dokładnie mieszam. Pozostawiam do lekkiego stężenia.
Składanie ciasta
Jedno z ciast przekładam do formy wyłożonej papierem, wykładam połowę kremu, wylewam tężejący mus z jabłek, wykładam resztę kremu i przykrywam drugim ciastem.
Wierzch ciasta posypuję cukrem pudrem. Wstawiam do lodówki.
SylaUla