2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Śledzie w śmietanie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Delikatne śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i koperku

Śledzie w śmietanie

Składniki:

Śledzie w śmietanie

 

  • 8 filetów śledziowych solonych
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 jabłko np antonówka
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • cukier pieprz do smaku wg uznania

Sposób przygotowania:

Śledzie w śmietanie
Filety moczymy 1/2 godz w mleku aby nie były zbyt słone,osączamy i kroimy na małe kawałeczki .Cebulę obieramy kroimy na kawałki lub plasterki jak kto woli ,sparzamy wrzątkiem na sicie,wystudzamy,do cebulki dodajemy starte na tarce jarzynowej jabłko,całość kropimy sokiem z cytryny ,dodajemy do smaku sól pieprz ,wlewamy śmietanę i mieszamy. W salaterce układamy śledzie i polewamy śmietaną na koniec sypiemy posiekany koperek i mieszamy. Podajemy z pieczywem.Smacznego:)