cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska Jane Austen

Śliczna potrawa z jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie na marzec

Śliczna potrawa z jajek

Składniki:

Śliczna potrawa z jajek

 

  • 6 kwadratowych, świeżo opieczonych grzanek bez skórki
  • 12 lub więcej zimnych jaj na twardo
  • masło do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej

 

  • Sos:
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 szalotki lub 1 nieduża cebula, obrane i posiekane
  • 1 łyżka zwykłej mąki
  • sól i pieprz
  • 175 ml półwytrawnego białego wina

Sposób przygotowania:

Śliczna potrawa z jajek
Ugotuj pół tuzina jaj na twardo, pokrój je w cienkie plastry, wyłóż ćwierć funta masła na patelnię, włóż w nie jajka i prędko usmaż: starczy im pół kwadransa. Dawaj baczenie, by się nie rozpadły; popieprz, posól, posyp gałką muszkatową, odstaw z ognia i wylej wszystek tłuszcz, nasyp trochę mąki, miej pod ręką dwie poszatkowane szalotki, wrzuć na patelnię, wlej ćwierć pinta wina białego, nieco soku z cytryny, dorzuć kawałeczek masła w mące obtoczony, mieszaj wszystko razem, aż zgęstnieje — jeśli sosu jest za mało, dolej wina, opiecz chleba w trójkąty krajanego i obłóż nim potrawę, polej całą sosem, poślij na stół gorącą. Jeśli takie masz życzenie, daj na grzanki nieco oliwy. (H.G. 1796, fac. 1971, s. 234)



Kupując w dzisiejszych czasach w mieście jajka, nie można mieć pewności, czy są świeże, dlatego rozsądną rzeczą będzie ugotować na wszelki wypadek więcej, by móc odrzucić te, w których żółtko przemieściło się na jeden z końców. Naszym życzeniem jest bowiem otrzymanie regularnych białych krążków z żółtkiem na środku.

Na początek opiecz tosty i trzymaj w cieple. Obierz tyle jajek, aby wyszło z nich 24–30 ładnych plastrów grubych na 5 milimetrów. Rozpuść na dnie dużej patelni tyle masła, by całkowicie je pokryło. Ostrożnie nakładaj łopatką perforowaną plastry jaj, tak aby stykając się, zasłoniły dno. Smaż na małym ogniu, delikatnie poruszając patelnią, przez 2–3 minuty, jeden raz obróć jajka na drugą stronę. Łatwo się przypalają. Kiedy przyrumienią się po obu stronach, przełóż je na papierowy ręcznik i smaż następną porcję — powtarzaj to do chwili, gdy wszystkie będą przyrumienione; w razie potrzeby w trakcie smażenia dodawaj masła.

Odłóż sześć najpiękniejszych krążków do dekoracji, a resztę przełóż na podgrzany płaski talerz, zostawiając miejsce na brzegach na grzanki. Posól, popieprz, posyp gałką muszkatołową i trzymaj w cieple, podczas gdy będziesz przygotowywać resztę dania.

Nałóż łyżkę masła na patelnię, wrzuć na nie szalotki lub cebulę. Smaż, mieszając, na średnim ogniu, aż zmiękną, po czym zdejmij z palnika. Wmieszaj mąkę i przypraw do smaku. Stopniowo wlewaj wino; jeśli chcesz, możesz dodać nieco masła ze smażenia jaj. Postaw sos na małym ogniu i mieszaj, dopóki nie zgęstnieje. Znów zdejmij z palnika.

Przekrój każdą z grzanek tak, by otrzymać dwa trójkąty; ułóż je na brzegu talerza w taki sposób, by ostre rogi wystawały na zewnątrz. Polej sosem jajka i częściowo grzanki, unikając wystających na zewnątrz rożków. Na wierzchu rozłóż najładniejsze plasterki.



Przepis na 4-6 porcji





 

Tagi:

sosy beza bezy