Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1404]

Ślimaczki cynamonowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te szybkie i smaczne ślimaczki przygotowałam dla niespodziewanych gości. Dobrze, że miałam w lodówce świeże ciasto francuskie i jabłka w domu, raz-dwa trzy i mamy pachnące cynamonowe ciastka.

Ślimaczki cynamonowe z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ślimaczki cynamonowe z jabłkami

Na ślimaczki

  • ciasto francuskie świeże - 1 opak ( 375 g )
  • masło - 30 g
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • jabłka - 4 szt średnie
  • cukier - 3,5 łyżki
  • cukier puder do obsypania ślimaczków
  • mąka - szczypta

Sposób przygotowania:

Ślimaczki cynamonowe z jabłkami
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem rozwinąć z papieru.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Cukier wymieszać z cynamonem masło rozpuścić.

Ciasto lekko oprószyć mąką.

Następnie wysypać trochę cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta.

Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło i cukier z cynamonem, dobrze wymieszać.

Wyłożyć jabłka na ciasto rozprowadzić na całej powierzchni.

Zwijać ciasto z jabłkami w roladę zawinąć w papier i odstawić na 1,5 godz. do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200 stop.

Wyjąć roladę i ostrym nożem pokroić na kawałki.

Układać ślimaczki na blasze wyłożonym papierem.

Piec ok. 30 minut.

Upieczone i ostudzone ślimaczki posypać cukrem pudrem.
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami
Jabłka starte wymieszane z masłem cukrem i cynamonem
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami
Przygotowane jabłka wyłożone na ciasto i zwinięte w roladę
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami
Schłodzoną roladę pokrojono na kawałki i ułożono na blasze
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami
Ślimaczki upieczone na złoty kolor w piekarniku
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami