Sposób przygotowania:
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na pół godziny przed pieczeniem rozwinąć z papieru.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Cukier wymieszać z cynamonem masło rozpuścić.
Ciasto lekko oprószyć mąką.
Następnie wysypać trochę cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta.
Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło i cukier z cynamonem, dobrze wymieszać.
Wyłożyć jabłka na ciasto rozprowadzić na całej powierzchni.
Zwijać ciasto z jabłkami w roladę zawinąć w papier i odstawić na 1,5 godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 stop.
Wyjąć roladę i ostrym nożem pokroić na kawałki.
Układać ślimaczki na blasze wyłożonym papierem.
Piec ok. 30 minut.
Upieczone i ostudzone ślimaczki posypać cukrem pudrem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Cukier wymieszać z cynamonem masło rozpuścić.
Ciasto lekko oprószyć mąką.
Następnie wysypać trochę cukru z cynamonem lekko docisnąć cukier do ciasta.
Dodać do startych jabłek rozpuszczone masło i cukier z cynamonem, dobrze wymieszać.
Wyłożyć jabłka na ciasto rozprowadzić na całej powierzchni.
Zwijać ciasto z jabłkami w roladę zawinąć w papier i odstawić na 1,5 godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 stop.
Wyjąć roladę i ostrym nożem pokroić na kawałki.
Układać ślimaczki na blasze wyłożonym papierem.
Piec ok. 30 minut.
Upieczone i ostudzone ślimaczki posypać cukrem pudrem.