Sposób przygotowania:
Ślimaczki drożdżowe z bakaliami i marmoladą
Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i odrobiną mąki, odstawiamy zaczyn do spienienia w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Po tym czasie wsypujemy resztę mąki, dodajemy olej, wbijamy jajko i znowu odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.Rodzynki i migdały sparzamy wrzątkiem, migdały obieramy ze skórki i siekamy. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na kształt wąskiego prostokąta i obcinamy nierówne boki. Smarujemy je marmoladą i posypujemy bakaliami a następnie zwijamy. Powstałą roladę kroimy na kilka ślimaczków. Pozostawiamy je na 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ślimaczki 20-30 min. Upieczone bułeczki dekorujemy cukrem pudrem.