Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Ślimaczki drożdżowe z bakaliami i marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne bułeczki, świetne do kawy i herbaty.

Ślimaczki drożdżowe z bakaliami i marmoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ślimaczki drożdżowe z bakaliami i marmoladą

 

  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szkl mleka
  • 2,5 szkl mąki
  • 1/2 szkl rodzynek
  • 1/2 szkl migdałów
  • 5 łyżek marmolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ślimaczki drożdżowe z bakaliami i marmoladą
Podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem i odrobiną mąki, odstawiamy zaczyn do spienienia w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Po tym czasie wsypujemy resztę mąki, dodajemy olej, wbijamy jajko i znowu odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.Rodzynki i migdały sparzamy wrzątkiem, migdały obieramy ze skórki i siekamy. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na kształt wąskiego prostokąta i obcinamy nierówne boki. Smarujemy je marmoladą i posypujemy bakaliami a następnie zwijamy. Powstałą roladę kroimy na kilka ślimaczków. Pozostawiamy je na 20 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ślimaczki 20-30 min. Upieczone bułeczki dekorujemy cukrem pudrem.
Ślimaczki drożdżowe z bakaliami i marmoladą
Rozwałkowujemy ciasto na kształt wąskiego prostokąta i obcinamy nierówne boki
Ślimaczki drożdżowe z bakaliami i marmoladą
Smarujemy ciasto marmoladą i posypujemy bakaliami
Ślimaczki drożdżowe z bakaliami i marmoladą
Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka