Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Ślimaczki według Pyzy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Przepyszne, pachnące bułeczki.

Ślimaczki według Pyzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki według Pyzy

 

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki według Pyzy
2 małe marchewki obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do rondelka. Doprawiłam ją szczyptą soli i cukru, dodałam 1/2 łyżeczki masła i 5 łyżek wody - dusiłam aż zmiękła pilnując żeby się nie przypaliła. Zmiksowałam blenderem na gładką masę i ostudziłam.



Orzechy przebrałam, podprażyłam na suchej patelni i posiekałam, podzieliłam na 2 części. Drożdże rozmieszałam z letnim mlekiem dodając po łyżeczce cukru i mąki, odstawiłam na 10 minut.



Mąkę przesiałam, dodałam sól, cukier, przyprawę. Wlałam spienione drożdże, roztrzepane jajko i żółtko oraz dołożyłam purre z marchewki. Zagniotłam ciasto i miętosiłam je powoli dolewając letnie rozpuszczone masło. Wyrabiałam ciasto aż było gładkie i lśniące, i odchodziło od dłoni.



Przykryłam miskę ściereczkę i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte rozwałkowałam na blacie lekko oprószonych mąką na prostokąt grubości ok. 0,5 - 1 cm. Posmarowałam roztopionym masłem. Posypałam cukrem zmieszanym z przyprawą do szarlotki i połową posiekanych orzechów.



Zwinęłam w niezbyt ciasny rulon, który pokroiłam ostrym nożem na kawałki grubości ok. 3 - 4 cm - wyszło mi 17 kawałków. Ułożyłam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyłam zwilżoną dłonią, przykryłam ściereczką i zostawiłam na ok. pół godziny żeby podrosły.



Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół. Po ostudzeniu posmarowałam lukrem utartym z cukru pudru i mleka, posypałam resztą orzechów.
Ślimaczki według Pyzy
drożdże rozmieszałam w mleku a gdy podrosły wlałam je do mąki - dodałam purre z marchewki i resztę składników
Ślimaczki według Pyzy
gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na duży prostokąt - posmarowałam masłem i posypałam mieszanką cukru przypraw i orzechów
Ślimaczki według Pyzy
ciasto zwinęłam w rulon i pokroiłam na kawałki - upiekłam rumiane ślimaczki
Ślimaczki według Pyzy
bułeczki są w środku ślicznie żółciutkie i wilgotne a smaku dodaje im przyprawa korzenna i chrupiące orzechy