Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

"Ślimaczki" z jabłkami i kremem ajerkoniakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zawijane ślimaczki skomponowałam na szybko, ponieważ zostało mi kremu ajerkoniakowego z innego wypieku. A nie lubię jak coś się marnuje :)

"Ślimaczki" z jabłkami i kremem ajerkoniakowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

"Ślimaczki" z jabłkami i kremem ajerkoniakowym

 

  • gotowe ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • krem ajerkoniakowy (w proszku + mleko)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

"Ślimaczki" z jabłkami i kremem ajerkoniakowym
Ciasto francuskie pociąć na równe prostokąty. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i od razu nakładać na wycięte prostokąty, aby nie zdążyły za dużo puścić soku. Lekko zawinąć lub zlepić boki, aby zamknąć całość. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 °C i upiec. Kiedy ostygną nakładać na wierzch krem ajerkoniakowy (ja użyłam gotowego z proszku, ubitego na mleku). Całość posypać startą gorzką czekoladą.
"Ślimaczki" z jabłkami i kremem ajerkoniakowym
Gotowe ciasto francuskie pociąć na równe prostokąty.
"Ślimaczki" z jabłkami i kremem ajerkoniakowym
Nałożyć starte jabłka, zawinąć i upiec na złoty kolor.
"Ślimaczki" z jabłkami i kremem ajerkoniakowym
Ostudzone posmarować kremem ajerkoniakowym.