Sposób przygotowania:
Drożdżówki z kwaskowatą nutą
Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklance ciepłego mleka z odrobiną mąki, mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia w ciemne i ciepłe miejsce pod ściereczką. W tym czasie mąkę przesiewam razem z solą, dodaję jajka, cukier i wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub ręką. Odstawiam miskę do wyrośnięcia na około pół godziny. Rabarbar opłukuję pod wodą i kroję w małe kawałeczki - talarki. Z gotowego ciasta drożdżowego robię drożdżówki. Ręką odrywam kawałki ciasta wielkości małego jabłka, ręką wyrabiam rulonik a rulonik zwijam w ślimaczka. Na wierzch kładę rabarbar i lekko dociskam. wierzch każdej drożdżówki smaruję rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu gdy drożdżówki lekko wystygną oblewam je lukrem. Lukier proporcje - około pól szklanki cukru pudru i 2 łyżki wody. Do ciasta można dorzucić np rodzynki jeśli ktoś lubi. Ja zrobiłam część porcji z rodzynkami a część bez :)
![Drożdżówki z kwaskowatą nutą Drożdżówki z kwaskowatą nutą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/drozdzowki-z-kwaskowata-nuta-202102.jpg)
![Drożdżówki z kwaskowatą nutą Drożdżówki z kwaskowatą nutą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/drozdzowki-z-kwaskowata-nuta-202103.jpg)
![Drożdżówki z kwaskowatą nutą Drożdżówki z kwaskowatą nutą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/drozdzowki-z-kwaskowata-nuta-202104.jpg)
zbysiowa
edytaha
Elficzna
oczywiście! :) i kawka w komplecie!
edytaha
Może być herbatka, wiesz... ciśnienie... :)