Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Drożdżówki z kwaskowatą nutą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne drożdżówki z lekko kwaskowatym smakiem

Drożdżówki z kwaskowatą nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z kwaskowatą nutą

 

 

  • Lukier:
  • cukier puder
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z kwaskowatą nutą
Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklance ciepłego mleka z odrobiną mąki, mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia w ciemne i ciepłe miejsce pod ściereczką. W tym czasie mąkę przesiewam razem z solą, dodaję jajka, cukier i wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub ręką. Odstawiam miskę do wyrośnięcia na około pół godziny. Rabarbar opłukuję pod wodą i kroję w małe kawałeczki - talarki. Z gotowego ciasta drożdżowego robię drożdżówki. Ręką odrywam kawałki ciasta wielkości małego jabłka, ręką wyrabiam rulonik a rulonik zwijam w ślimaczka. Na wierzch kładę rabarbar i lekko dociskam. wierzch każdej drożdżówki smaruję rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu gdy drożdżówki lekko wystygną oblewam je lukrem. Lukier proporcje - około pól szklanki cukru pudru i 2 łyżki wody. Do ciasta można dorzucić np rodzynki jeśli ktoś lubi. Ja zrobiłam część porcji z rodzynkami a część bez :)
Drożdżówki z kwaskowatą nutą
z wyrobionego ciasta robię długi rulonik i zwijam go
Drożdżówki z kwaskowatą nutą
na wierzch kładę sporą ilość rabarbaru i dociskam
Drożdżówki z kwaskowatą nutą
upieczone drożdżóweczki polewam lukrem dla osłody

Tagi:

jajko jajka