Sposób przygotowania:
Ślimaczki dyniowe z jabłkami
Drożdże, ciepłe mleko i łyżkę cukru rozetrzeć i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Przykryć ściereczką. Najlepiej zaczyn rozrobić w naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto. Do zaczynu dodać mąkę, roztrzepane jajka, resztę cukru, roztopione przestudzone masło i puree z dyni. Puree to upieczona dynia i zmiksowana blenderem. Wyrabiać ciasto 10 minut. Będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia ok 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i prażyć. Kiedy staną się szkliste dodać puree z dyni i cynamon. Wymieszać i wystudzić. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć na stolnicę i podsypując dodatkową mąką rozwałkować na prostokąt 50x35cm. Rozsmarować nadzienie, zostawiając czyste brzegi ok 2cm. Zwinąć delikatnie w rulon wzdłuż dłuższego boku. Podzielić ciasto na 12 części. Kroiłam za pomocą nitki, bo ciasto jest luźne. Włożyć do foremki o wymiarach 20x30. Posmarować roztrzepanym jajkiem (odłożyłam 1 łyżkę z jajek do ciasta)Piec w 180 stopniach przez 20-25minut. Po upieczeniu można polukrować. Smacznego!
2milutka