Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Ślimaczki z marchewką, cheddarem i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego z dodatkiem sera i marchewki. Świetnie smakuje na gorąco zaraz po upieczeniu i na zimno. Idealna na imprezy i spotkania ze znajomymi.

Ślimaczki z marchewką, cheddarem i mozzarellą

Składniki:

Ślimaczki z marchewką, cheddarem i mozzarellą

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 100 g sera cheddar
  • 2 łyżki startej mozzarelli
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z marchewką, cheddarem i mozzarellą

Przygotowanie farszu:

Ślimaczki z marchewką, cheddarem i mozzarellą
farsz z marchewki, mozzarelli i cheddara

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wrzucić do miski. Dodać sery starte na drobnych oczkach cheddar, posiekaną natkę pietruszki, śmietanę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Smarowanie ciasta farszem:

Ślimaczki z marchewką, cheddarem i mozzarellą
Ciasto francuskie posmarowane marchewkowym farszem

Ciasto francuskie rozwinąć, rozsmarować farsz zostawiając wolne brzegi. Zwinąć jak roladę i zlepić brzegi.

Pieczenie ślimaczków.

Ślimaczki z marchewką, cheddarem i mozzarellą
Ślimaczki z marchewką i dwoma serami przed upieczeniem

Kroić na kawałki około 2-3 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, piec ślimaczki na rumiano przez 18-20 minut. Smacznego!

Tagi:

przystawki