Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ślimaczki z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ślimaczki z serem szynką i zieleniną . Idalne na kolacje dla dzieci

Ślimaczki z natką pietruszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z natką pietruszki

 

  • Ciasto:
  • 4,5 szkl mąki,
  • 1,5 szkl letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20g drożdży

 

  • Nadzienie:
  • plastry żółtego sera
  • plastry szynki
  • 2 łyżki tetchupu
  • 3-4 łyzki majonezu
  • natka pietruszki
  • koperek

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z natką pietruszki
Drożdże i cukier rozpuszczamy w pół szkl wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę mieszamy z solą , dodajemy drożdże i resztę wody - wyrabiamy gładkie ciast i odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto po wyrośnięciu ponownie zagnieść i rozwałkować na ok 1cm grubości. Smarujemy ketchupem i majonezem , posypujemy natka pietruszki i koperkiem, rozkładamy na całej powierzchni plastry sera i szynki . Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na kawałki. Ciasto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut.
Ślimaczki z natką pietruszki
Ciasto po wyrośnięciu ponownie zagnieść
Ślimaczki z natką pietruszki
Posmarować majonezem ketchupem i posypać zieleniną
Ślimaczki z natką pietruszki
Pookładać plastry sera i szynki zwinąć w roladę
Ślimaczki z natką pietruszki
Roladę pociąć na plastry ok 1-2 cm i układać na blasze