Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 610]

Ślimaczki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane twarogiem, ich smak pokochają nie tylko najmłodsi domownicy, ale też i Ci starsi. Pyszne ślimaczki możesz wziąć ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły.

Ślimaczki z serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ślimaczki z serem

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

  • ½ kg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 150 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z serem

I

Ślimaczki z serem
Przygotowanie składników do zrobienia masy twarogowej z rodzynkami.

1. Twaróg kroję w kostkę, przekłam do miski, dodaję skrobię ziemniaczaną, wsypuję cukier, wbijam jajko i ucieram blenderem. Następnie dodaję rodzynki, mieszam delikatnie łyżką i odstawiam na bok.

II

Ślimaczki z serem
Przygotowanie ciasta i rozwałkowanie w duży prostokąt.

2. Mąkę wsypuję do miski, dodaję cukier, cukier waniliowy, wbijam jajko, dodaję rozpuszczone masło. W wodzie rozpuszczam drożdże i wlewam do ciasta. Ciasto wyrabiam i następnie wykładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuję prostokąt 70 cm na 40 cm.

III

Ślimaczki z serem
Smarowanie ciasta masą twarogową.

3. Nadzienie serowe rozsmarowuję na rozwałkowanym cieście.

IV

Ślimaczki z serem
zwijanie ciasta w rolady, krojenie i układanie w formie do pieczenia.

4. Prostokąt ciasta kroję wzdłuż na dwie równe połowy, następnie każdy kawałek ciasta zwijam w roladę i kroję na 5 cm plastry, tak aby powstało 24 ślimaczków. Ślimaczki układam na blaszce przeciętą stroną do góry.

V

Ślimaczki z serem

5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
6. Gotowe. Smacznego.