Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Warstwowy makowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to klasyczny, kruchy makowiec tylko przekładany ciastem kruchym. Jest to w sumie proste ciasto w wykonaniu.

Warstwowy makowiec

Składniki:

Warstwowy makowiec

na ciasto kruche

  • 350 g maki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka

masa makowa

lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Warstwowy makowiec
Ciasto kruche:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta wałkujemy oddzilenie.

Masa makowa:

Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Wrzącym mlekiem zalewamy mielony mak. Czekamy około 30 minut, aż mak napęcznieje. Dodajemy rodzynki i mielone orzechy. Mieszamy.

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy najpierw pierwszą część ciasta. Następnie połowę masy makowej. Następnie drugą część ciasta. Następnie układamy drugą połowę masy makowej. Na masę makową układamy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy.

Lukier:

Cukier puder, wodę i sok z cytryny mieszamy. Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone ciasto.