dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Ślimaczki z serem i jagodami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami, zaspokoją głód niejednego łasucha i wielbiciela drożdżowych wypieków :)

Ślimaczki z serem i jagodami

Składniki:

Ślimaczki z serem i jagodami

Ciasto:

Nadzienie:

  • 200 g sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka jagód

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z serem i jagodami
1. Ciasto: Z dwóch łyżek mleka, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i rozkruszonych drożdży robimy zaczyn i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki mieszamy z pozostałym cukrem, solą, dodajemy roztopione i przestudzone masło, roztrzepane jajko, resztę mleka i cały zaczyn i dokładnie wszystko wyrabiamy (ok. 10 minut w mikserze).

Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm i smarujemy nadzieniem i posypujemy równomiernie jagodami. Tak przygotowane ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku.

Gotowy rulon kroimy na 12 równych części, które układamy obok siebie w blaszce o wymiarach ok. 24x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy ok. 20-25 min.w 180 stopniach aż ładnie się zrumienią.

Ostudzone drożdżówki polewamy lukrem.

2. Nadzienie: serek i cukry dokładnie mieszamy.

3. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą i powstałym lukrem polewamy ślimaczki