Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z serem i jagodami
W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i cukru. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia.
Wsypać do miski mąkę, dodać cukry oraz jajko i zaczyn. Wszystko wymieszać a potem wlać olej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Potem rozmieszać twaróg z żółtkiem i budyniem dodając do smaku cukier.
Składniki na lukier połączyć ( ilość zależy od tego jaki gęsty chcecie uzyskać ).
Po podwojeniu objętości ciasto rozwałkować na prostokąt. Masę serową rozprowadzić po tym cieście i na wierzch rozsypać jagody.
Zwinąć roladę i ciąć plastry, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną włożyć blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Upieczone wystudzić, przygotować lukier i polać nim ślimaki..
Wsypać do miski mąkę, dodać cukry oraz jajko i zaczyn. Wszystko wymieszać a potem wlać olej i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Potem rozmieszać twaróg z żółtkiem i budyniem dodając do smaku cukier.
Składniki na lukier połączyć ( ilość zależy od tego jaki gęsty chcecie uzyskać ).
Po podwojeniu objętości ciasto rozwałkować na prostokąt. Masę serową rozprowadzić po tym cieście i na wierzch rozsypać jagody.
Zwinąć roladę i ciąć plastry, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną włożyć blachy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Upieczone wystudzić, przygotować lukier i polać nim ślimaki..