Sposób przygotowania:
Bezglutenowe ciasto drożdżowe:Przygotowanie zaczynu:
Do miski wkruszyć drożdże, wlać szklankę ciepłego mleka, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki kukurydzianej i ostawić zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przygotowanie składników:
W osobnej misce wymieszać mąki, cukier cytrynowy i pozostały cukier. Dodać olej, wyrośnięty zaczyn i resztę ciepłego mleka. Zmiksować na gładką masę.
Wyrastanie ciasta:
Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce w misce przykrytej ściereczką. Po tym czasie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne pół godziny.
Pieczenie:
Mąkę migdałową, masło i cukier zagnieść na kruszonkę, jabłka pokroić w plasterki. Ułożyć na wyrośniętym cieście jabłka i posypać kruszonką. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku. Życzę smacznego!
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki