WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto cappuccino na czekoladowo - orzechowym cieście, z wkładką z ciasta orzechowego, z kremem budyniowym z dodatkiem cappuccino.

Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe

Ciasto czekoladowo - orzechowe

Biszkopt orzechowy

Krem cappuccino

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 3szkl. mleka (750ml)
  • 4 łyżki cukru
  • 200g miękkiego masła
  • 5 łyżek cappuccino waniliowego

Do nasączenia

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy typu crema)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250ml wrzątku

Do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe

Ciasto czekoladowo - orzechowe

Żółtka utrzeć z cukrami i miękkim masłem. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Połączyć z masą jajeczno - maślaną. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Przełożyć do blachy ok. 25x25cm i upiec w 180 stopniach do suchego patyczka (ok. 30min). Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Biszkopt orzechowy:

Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i ubić do połączenia. Wlać olej i wymieszać. Wsypać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą jajeczną. Przełożyć do blachy 25x25cm i upiec do suchego patyczka w 180 stopniach (ok. 15-20 min.). Wystudzić.

Krem:

2,5 szkl. mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniami, mąką i cukrem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce wystudzony budyń. Miksować, aż nie będzie grudek. Zmiksować z kawą cappuccino.
Kawę i cukier zalać gorącą wodą i wymieszać. Wystudzić.

Złożenie ciasta:

Do blachy włożyć pierwszy blat ciasta czekoladowego. Nasączyć. Posmarować połową kremu. Ułożyć biszkopt orzechowy. Nasączyć. Posmarować resztą kremu, zostawiając około 1 - 2 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta. Ułożyć drugi blat czekoladowy. Nasączyć. Posmarować resztą kremu. śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Za pomocą worka cukierniczego zrobić wzorek na cieście. Posypać orzechami.

Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe
Ciasto z wierzchu ozdobione orzechami i czekoladą
Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe
Krem budyniowy utarty z masłem i kawą cappuccino
Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe
Budyń waniliowy ugtowany na mleku i wystudzony
Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe
Pierwszy blat ciasta czekoladowego ułożony w blaszce
Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechowe
Ciasto orzechowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika