Sposób przygotowania:
Ciasto cappuccino czekoladowo - orzechoweCiasto czekoladowo - orzechowe
Żółtka utrzeć z cukrami i miękkim masłem. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Połączyć z masą jajeczno - maślaną. Białka ubić oddzielnie na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Przełożyć do blachy ok. 25x25cm i upiec w 180 stopniach do suchego patyczka (ok. 30min). Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i ubić do połączenia. Wlać olej i wymieszać. Wsypać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Połączyć z pianą jajeczną. Przełożyć do blachy 25x25cm i upiec do suchego patyczka w 180 stopniach (ok. 15-20 min.). Wystudzić.
Krem:
2,5 szkl. mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniami, mąką i cukrem. Wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce wystudzony budyń. Miksować, aż nie będzie grudek. Zmiksować z kawą cappuccino.
Kawę i cukier zalać gorącą wodą i wymieszać. Wystudzić.
Złożenie ciasta:
Do blachy włożyć pierwszy blat ciasta czekoladowego. Nasączyć. Posmarować połową kremu. Ułożyć biszkopt orzechowy. Nasączyć. Posmarować resztą kremu, zostawiając około 1 - 2 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta. Ułożyć drugi blat czekoladowy. Nasączyć. Posmarować resztą kremu. śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Za pomocą worka cukierniczego zrobić wzorek na cieście. Posypać orzechami.
Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki