czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 983]

Ślimaczki z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne drożdżowe ślimaczki z masą makową domowej roboty. Polecam gorąco!

Ślimaczki z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z makiem

 

 

  • Farsz:
  • 30 dag maku,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 15 dag mieszanki bakalii,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z makiem
1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru pudru, odstawić na 5min, żeby się rozpuściły. Dodać do mleka, wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać rozczyn, jajka, margarynę, resztę cukru pudru oraz cukier waniliowy. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5godz. 2. Mak zalać wrzątkiem i zagotować. Ostudzić, odsączyć i 3 razy zmielić. Dodać masło stopione z miodem i cukrem. Bakalie posiekać, wraz z żółtkami dodać do maku. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie zmieszać z masą makową. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na prostokąt, na całości rozsmarować po połowie masy makowej. Zwinąć w rulon i pokroić w plastry. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem. Odstawić na 30min. Piec ok. 25min w temp. 180st. Polukrować gdy ostygną.
Ślimaczki z makiem
Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 1,5godz
Ślimaczki z makiem
Mak zalać wrażtkiem i odcedzić, zmielić 3razy
Ślimaczki z makiem
Ciasto podzielić na pół i rowzłkować, rozlożyc masę
Ślimaczki z makiem
Zrolowac i pokroić w niezbyt grube plastry