Sposób przygotowania:
Ślimaczki z makiem
1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru pudru, odstawić na 5min, żeby się rozpuściły. Dodać do mleka, wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać rozczyn, jajka, margarynę, resztę cukru pudru oraz cukier waniliowy. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5godz. 2. Mak zalać wrzątkiem i zagotować. Ostudzić, odsączyć i 3 razy zmielić. Dodać masło stopione z miodem i cukrem. Bakalie posiekać, wraz z żółtkami dodać do maku. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie zmieszać z masą makową. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na prostokąt, na całości rozsmarować po połowie masy makowej. Zwinąć w rulon i pokroić w plastry. Ułożyć na blasze, posmarować białkiem. Odstawić na 30min. Piec ok. 25min w temp. 180st. Polukrować gdy ostygną.
Gosia85