sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Drożdżowe ślimaczki z pesto i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tak Wam powiem szczerze, że troszkę mi sie już znudziły wciąż te same smaki. Dlatego postawiłam na kreatywność i zmieniłam zarówno formę jak i smak. Poczyniłam drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne z pomidorami

Drożdżowe ślimaczki z pesto i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z pesto i szynką

 

  • Składniki na ciasto (na dwie rolady - dwie blaszki ślimaczków):
  • 200 g semoliny( lub kaszy manny)
  • 400 g mąki chlebowej
  • 16 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1¾ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju rydzowego
  • 260 ml letniej wody
  • 100 ml mleka
  • Składniki na farsz:
  • 200 g szynki
  • 300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się)
  • 2 łyżki domowego pesto
  • 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę
  • ulubione zioła( u mnie oregano), sezam

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z pesto i szynką
Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski, pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto, Posmarowany plat ciasta przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Skręcamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę na krążki, które układamy na blasze i pozostawiamy przez 30 min do napuszenia. Analogicznie postepujemy z drugim platem, który zamiast pesto smarujemy pomidorami. Blaszkę ze ślimaczkami wstawiamy do nagrzanego do maksimum piekarnika( u mnie 230°C) na najniższy poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180°C i przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 15 miut. Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto
Drożdżowe ślimaczki z pesto i szynką
Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto
Drożdżowe ślimaczki z pesto i szynką
Posmarowany plat ciasta przykrywamy polowa plesterków szynki i sera.
Drożdżowe ślimaczki z pesto i szynką
Calosc posypujemy ziołami. Skręcamy w roladę.
Drożdżowe ślimaczki z pesto i szynką
Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę na krążki, które układamy na blasze i pozostawiamy przez 30 min do napuszenia.