Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Ślimaczki z tortilli ze szpinakiem i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wczoraj był Światowy Dzień Szpinaku. Postanowiłam go uczcić pyszną przystawką z tymże warzywem oraz z dwoma serami, w tym moją ulubioną gorgonzolą.

Ślimaczki z tortilli ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki:

Ślimaczki z tortilli ze szpinakiem i gorgonzolą

 

  • 1 placek tortilli pszennej
  • 400 g szpinaku baby
  • 3 ząbki czosznku
  • 2-3 łyżki serka kanapkowego o smaku śmietankowym
  • kawałek sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z tortilli ze szpinakiem i gorgonzolą

ETAP 1:

Ślimaczki z tortilli ze szpinakiem i gorgonzolą
Szpinak podsmażamy na oliwie wraz z czosnkiem

Czosnek kroimy drobno.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek i szpinak. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem - uważamy, aby nie przesadzić z przyprawami, mając na uwadze intensywny smak gorgonzoli.

ETAP 2:

Ślimaczki z tortilli ze szpinakiem i gorgonzolą
Na tortilli pszennej rozsmarowujemy serek kanapkowy

Na placku tortilli rozsmarowujemy serek kanapkowy.

ETAP 3:

Ślimaczki z tortilli ze szpinakiem i gorgonzolą
Na tortilli posmarowanej serkiem układamy szpinak

Na placek tortilli posmarowanej serkiem wykładamy szpinak.

ETAP 4:

Ślimaczki z tortilli ze szpinakiem i gorgonzolą
Na szpinak wykładamy ser gorgonzola pokrojony na kawałki

Gorgonzolę kroimy na kawałki, układamy na szpinaku jak na zdjęciu. Tortillę zwijamy, a następnie kroimy na ślimaczki.