Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi.

Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami

Składniki:

Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami

ETAP 1:

Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami

1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami

2. Trzy całe jajka i 2 żółtka utrzeć mikserem z cukrem, rozpuszczoną margarynę, dodać letnie mleko cały czas miksując. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn i dodajemy masę jajeczną. Ciasto wyrabiamy jak jest za gęste dolewamy mleka jak za rzadkie wsypujemy trochę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Ślimaczkowa drożdżówka z powidłami

3. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy cienką warstwę powideł, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry.

4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °C.

ETAP 4:

5. Gotowe.
6. Smacznego.