akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Strucla z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Bardzo puszysta i delikatna strucla z powidłami. Prosta i szybka. Polecam!

Strucla z powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Strucla z powidłami

 

 

  • Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Strucla z powidłami
1. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka z łyżeczką cukru i szczyptą mąki. Pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać wszystkie, pozostałe składniki z ciasta (razem z rozczynem) i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt. Wysmarować go powidłami/ dżemem (uważając, aby nie wysmarować brzegów ciasta.) Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 3. Po tym czasie strucle posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180st.C około 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Strucla z powidłami
Rozwałkowane na prostokąt ciasto drożdżowe.
Strucla z powidłami
Wysmarowane powidłami/ dżemem ciasto drożdżowe.