Sposób przygotowania:
Strucla z powidłami
1. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach mleka z łyżeczką cukru i szczyptą mąki. Pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać wszystkie, pozostałe składniki z ciasta (razem z rozczynem) i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt. Wysmarować go powidłami/ dżemem (uważając, aby nie wysmarować brzegów ciasta.) Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 3. Po tym czasie strucle posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180st.C około 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!