Sposób przygotowania:
Ślimaki z makiemKrok 1:
 
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut. 
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, drożdże, sól wyrabiamy elastyczne ciasto. 
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Krok 2:
 
Mak dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnie odcedzamy. Dwukrotnie mielimy. Do maku dodajemy miód do smaku oraz jajko.
Dokładnie mieszamy.
Krok 3:
 
Ciasto rozwałkowujemy formując prostokąt. Smarujemy makiem. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok 2 cm kawałki. 
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. 
Pieczemy w 180 stopniach ok 25 - 30 minut.
Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
