dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1165]

Ślimaki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 140
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutkie bułeczki z makiem. Idealne na deser, podwieczorek lub przekąska do szkoły dla dzieciaczków.

Ślimaki z makiem

Składniki:

Ślimaki z makiem

Ciasto:

Masa makowa:

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Ślimaki z makiem

Krok 1:

Ślimaki z makiem
Zagniecione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, drożdże, sól wyrabiamy elastyczne ciasto.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 2:

Ślimaki z makiem
Mak dokładnie mielimy i słodzimy miodem.

Mak dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnie odcedzamy. Dwukrotnie mielimy. Do maku dodajemy miód do smaku oraz jajko.

Dokładnie mieszamy.

Krok 3:

Ślimaki z makiem
Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy nadzieniem a następnie kroimy w plastry.

Ciasto rozwałkowujemy formując prostokąt. Smarujemy makiem. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok 2 cm kawałki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach ok 25 - 30 minut.
Smacznego!