Sposób przygotowania:
Ślimakowe bułeczki z serem
Mleko lekko podgrzać i dodać do niego drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić. Twaróg dokładnie utrzeć lub zmielić, dodać śmietanę i 3 łyżki cukru oraz kisiel i wymieszać. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, żółtka, margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 5 mm tworząc prostokąt. Na każdy placek rozsmarować po 1/2 masy, zwinąć w rulony. Każdy z rulonów pociąć na kawałki grubości 2-3 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Posmarować rozmieszanym białkiem. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia, po czym piec je w 160 stopniach przez 20-30 minut.
Natala1210
elzbieta8960
Lady Marmolada
Agiatis
Dorota0309