zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ślimakowe bułeczki z serem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przy ślimakowych bułeczkach mało pracy, a ile przyjemności z jedzenia!

Ślimakowe bułeczki z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ślimakowe bułeczki z serem

 

 

Sposób przygotowania:

Ślimakowe bułeczki z serem
Mleko lekko podgrzać i dodać do niego drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić. Twaróg dokładnie utrzeć lub zmielić, dodać śmietanę i 3 łyżki cukru oraz kisiel i wymieszać. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, żółtka, margarynę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 5 mm tworząc prostokąt. Na każdy placek rozsmarować po 1/2 masy, zwinąć w rulony. Każdy z rulonów pociąć na kawałki grubości 2-3 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Posmarować rozmieszanym białkiem. Bułeczki zostawić do wyrośnięcia, po czym piec je w 160 stopniach przez 20-30 minut.
Ślimakowe bułeczki z serem
Etap 1