Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Śliwki w occie wg Koper

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne śliwki w occie i przy okazji ocet śliwkowy

Śliwki w occie wg Koper Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śliwki w occie wg Koper

 

  • 1 kg śliwek węgierek
  • Szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 szklanki wody
  • Szklanka cukru
  • Łyżka goździków

 

Sposób przygotowania:

Śliwki w occie wg Koper
Umyte śliwki przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek. Śliwki układamy z dużym, najlepiej szklanym naczyniu. W garnuszku podgrzewamy ocet z wodą, cukrem i goździkami. Gorącą zalewą zalewamy śliwki, przykrywamy i zostawiamy na 8-12 godzin. Po tym czasie zlewamy ocet, ponownie podgrzewamy i znowu gorącym octem zalewamy śliwki. Znowu ostawiamy na 8-12 godzin i zlewamy ocet. Teraz śliwki ostrożnie przekładamy do słoików (najwygodniej jest to zrobić pałeczkami), do połowy ich wysokości i zalewamy ponownie podgrzaną zalewą. Pilnujemy, żeby w każdym słoiku znalazło się po kilka goździków. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Przy okazji powstał też przepyszny śliwkowy ocet, który możemy wykorzystać np. do sosów do sałatek, czy do zakwaszenia barszczu.
Śliwki w occie wg Koper
Z octu wody goździków i cukru przygotowujemy zalewę
Śliwki w occie wg Koper
Zalewą zalewamy śliwki w naczyniu przykrywamy
Śliwki w occie wg Koper
Śliwki do słoików najwygodniej przenosić pałeczkami
Śliwki w occie wg Koper
Przy okazji powstaje przepyszny ocet śliwkowy

Tagi:

śliwki