Sposób przygotowania:
Śliwki w occie wg Koper
Umyte śliwki przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek. Śliwki układamy z dużym, najlepiej szklanym naczyniu. W garnuszku podgrzewamy ocet z wodą, cukrem i goździkami. Gorącą zalewą zalewamy śliwki, przykrywamy i zostawiamy na 8-12 godzin. Po tym czasie zlewamy ocet, ponownie podgrzewamy i znowu gorącym octem zalewamy śliwki. Znowu ostawiamy na 8-12 godzin i zlewamy ocet. Teraz śliwki ostrożnie przekładamy do słoików (najwygodniej jest to zrobić pałeczkami), do połowy ich wysokości i zalewamy ponownie podgrzaną zalewą. Pilnujemy, żeby w każdym słoiku znalazło się po kilka goździków. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Przy okazji powstał też przepyszny śliwkowy ocet, który możemy wykorzystać np. do sosów do sałatek, czy do zakwaszenia barszczu.
![Śliwki w occie wg Koper Śliwki w occie wg Koper](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sliwki-w-occie-wg-koper-142933.jpg)
![Śliwki w occie wg Koper Śliwki w occie wg Koper](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sliwki-w-occie-wg-koper-142934.jpg)
![Śliwki w occie wg Koper Śliwki w occie wg Koper](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sliwki-w-occie-wg-koper-142935.jpg)
![Śliwki w occie wg Koper Śliwki w occie wg Koper](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/sliwki-w-occie-wg-koper-142936.jpg)
gosia56
Koper
To zależy od wielkości słoików. Im większe tym oczywiście dłużej. Moje słoiki miały pojemność ok 0,3 l i pasteryzowałam je przez ok 5-7 minut w garnku z gotującą się wodą, na dnie którego położyłam ściereczkę.
gosia56
Dziękuję za odpowiedz szukałam takiego przepisu.