Sposób przygotowania:
Śliwki w occie wg Koper
Umyte śliwki przekrajamy na pół i pozbawiamy pestek. Śliwki układamy z dużym, najlepiej szklanym naczyniu. W garnuszku podgrzewamy ocet z wodą, cukrem i goździkami. Gorącą zalewą zalewamy śliwki, przykrywamy i zostawiamy na 8-12 godzin. Po tym czasie zlewamy ocet, ponownie podgrzewamy i znowu gorącym octem zalewamy śliwki. Znowu ostawiamy na 8-12 godzin i zlewamy ocet. Teraz śliwki ostrożnie przekładamy do słoików (najwygodniej jest to zrobić pałeczkami), do połowy ich wysokości i zalewamy ponownie podgrzaną zalewą. Pilnujemy, żeby w każdym słoiku znalazło się po kilka goździków. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Przy okazji powstał też przepyszny śliwkowy ocet, który możemy wykorzystać np. do sosów do sałatek, czy do zakwaszenia barszczu.
gosia56
Koper
To zależy od wielkości słoików. Im większe tym oczywiście dłużej. Moje słoiki miały pojemność ok 0,3 l i pasteryzowałam je przez ok 5-7 minut w garnku z gotującą się wodą, na dnie którego położyłam ściereczkę.
gosia56
Dziękuję za odpowiedz szukałam takiego przepisu.