Sposób przygotowania:
Sliwkowa poledwica w plaszczyku .
Kapuste / bez glaba / pokroic w paski , marchewke obrac i pokroic w talarki , cebule w kostke.Podsmazyc cebule , dodac marchew i kapuste , przemieszac i jeszcze chwile podsmazac. Calosc zalac bulionem i dusic pod przykryciem ok. 15 min. Posypac pietruszka , koperkiem , przemieszac i doprawic galka , sola i pieprzem . Jarzynke przykryc i zestawi z ognia. Poledwice oplukac , osuszyc i naciac wzdluz. Dosc obfiie posypac pieprzem a nastepnie w naciecie ukladac rzadkiem umyte sliwki. Calosc owinac plastrami boczku. Cebule obrac i pokroic w gruba kostke. Poledwice podsmazyc z kazdej strony na dobrze rozgrzanym oleju przez ok 7-8 min. Nastepnie dodac cebule , podsmazac jeszcze chwile , zalac bulionem i pod przykryciem dusic ok 20 min./ obracajac w .polowie duszenia na druga strone /. Po tym czasie wyjac mieso a sos zagescic zasmazka i ew, doprawic do smaku. Poledwiczke pokroic i podawac na jarzynce z dodatkiem ziemniakow z koperkiem.
caroline1983
luna
misia53