margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Śliwkowe ciacho

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie bardzo delikatne ciasto z aromatycznymi sezonowymi śliwkami. Coś dla łasuchów. To ciasto każdemu się uda.

Śliwkowe ciacho Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śliwkowe ciacho

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowe ciacho
Śliwki umyć, przekroić na połówki pozbyć się pestek. Masło roztopić. Całe jajka ubić na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopione chłodne masło. Podmieszać wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układać "ciasno" śliwki, każdą śliwkę delikatnie oprószyć cynamonem oraz cukrem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 170 stopniach.
Śliwkowe ciacho
ułóż śliwki i oprósz je cynamonem i cukrem
Śliwkowe ciacho
upieczone ciasto wyjmij z piekarnika po 15 minutach