zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Śliwkowe rogaliki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziś polecam Wam smaczne rogaliki ze śliwkami. Robi się je szybko a jeszcze szybciej znikają. Można je upiec dla dzieci ale zapewniam Was, że te duże łasuchy też je lubią. Czyli idealne dla każdego.

Śliwkowe rogaliki

Składniki:

Śliwkowe rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Śliwkowe rogaliki
W robocie z nożami do siekania połączyć składniki ciasta.

Potem ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na co najmniej godzinę do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi pokroić śliwki na ćwiartki ( jeśli są małe to na połówki ).

Następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na cienkie okrągłe placki.

Każdy placek pokroić na 15 - 16 trójkątów.

Na szerszym brzegu układać ćwiartki śliwek i zwijać rogaliki.

Układać je na blaszce z wyposażenia kuchenki ( u mnie 2 blachy ) wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki piec przez 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Rogaliki po upieczeniu posypać cukrem pudrem.