Sposób przygotowania:
Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkamiETAP 1:
Dynię bez miąższu i pestek pokroić na kawałki, ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości, około 40 minut. Następnie ostudzić i zmiksować.
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać puree z dyni, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy i szczyptę soli.
Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 2:
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na 12 części, usunąć gniazda nasienne.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką lub foremką w kształcie koła wyciąć krążki, na każdy ułożyć cząstkę jabłka.
ETAP 3:
Złożyć na pół i docisnąć kąciki ciasta.
ETAP 4:
Cukier kryształ wymieszać z cynamonem i szczyptą mielonego kardamonu.
ETAP 5:
Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posypką z cukru i cynamonu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12- 15 minut.