Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dyniowe ciasteczka z nutką pomarańczy i cynamonu to pyszne połączenie. Ciasteczka wybornie smakują i bardzo szybko znikają ze stołu.

Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami

Składniki:

Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami

ETAP 1:

Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć i zagnieść ciasto

Dynię bez miąższu i pestek pokroić na kawałki, ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do miękkości, około 40 minut. Następnie ostudzić i zmiksować.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, dodać puree z dyni, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy i szczyptę soli.

Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 2:

Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami
Z ciasta wyciąć krążki i ułożyć kawałki jabłek

Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na 12 części, usunąć gniazda nasienne.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką lub foremką w kształcie koła wyciąć krążki, na każdy ułożyć cząstkę jabłka.

ETAP 3:

Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami
Krążki z ciasta złożyć na pół i skleić w rogach

Złożyć na pół i docisnąć kąciki ciasta.

ETAP 4:

Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami
Z cukru, cynamonu i kardamonu zrobić posypkę

Cukier kryształ wymieszać z cynamonem i szczyptą mielonego kardamonu.

ETAP 5:

Dyniowo-pomarańczowe ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posypką z cukru i cynamonu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12- 15 minut.


Tagi:

deser ciastka